+386 2 754 02 00

2017

V vlogi gledalcev

Hitro bližajoči se prazniki vnesejo v naš tok misli tako spontano analizo preteklega. Dosti naporno v sami pojavnosti izvedbe želenega, vendar precej bogato v občutenju je  leto, ki mu do izteka štejemo dneve. Lepo je, ko ob verbalnih spodbudah, pohvalah… naši veliki družini Turdionovcev lahko ponudiš nekaj nevsakdanje doživetega, edinstvenega.  Sva se zelo potrudila in kreativce za  vložene napore tudi z veseljem »pocrkljala«. Kot nagrada, zahvala za preteklo in spodbuda za prihajajoče. Za nami so ogledi  nepozabnih dogodkov, kjer so pod žarometi oživele zgodbe plesnih in dramskih ter glasbenih in literarnih junakov.
Vsak zase je srkal svoje, vsem pa je bilo skupno nepopisno uživanje ob ponujenem.
So nas »modrile« izrečene besede folklornikov FS Riplenka » Je treba delat in se je treba veselit, … ke toto življeje prehitro mine«. Smo jih vzeli dodobra zares  in se prepustili toku doživljanja.

Ogled gledališke predstave »Staromodna komedija«  v SNG Maribor, kjer v vlogi protagonista spremljamo spoštovanega in cenjenega nam prijatelja, igralca, režiserja g. Bojana Maroševiča.

V vlogi gledalcev

Z g. Maroševičem nas vežejo spomini na nepozabno dramsko literarno soustvarjanje.

 

 

 

Na kreativnem glasbeno - literarnem področju ustvarjata tudi Andreja in Aleksandra. Lep preplet zvena citer in božajoče poezije je bilo moč doživeti na slovensko dalmatinskem večeru; zvok citer njune vzornice Tanje Zajc Zupan, poetke mag. Anje Zupan, pa za Petrina ušesa… zvoki klape Volovsko.

V vlogi gledalcev

Vrsto let je bila prisotna inkluzivna želja po soustvarjanju tudi na glasbeno literarnem področju … ponudila se nam je čudovita priložnost…ideje so že… Nekako v toku stopamo tudi na tem področju …Kjer je volja in prežetost je tudi pot.

 

 

 

Turdionovi na plesnem spektaklu Dance Amore v družbi priznanih latinskoameriških in  standardnih plesalcev. Med njimi tudi s prijateljem in nekajletnim nam dodobra znanim plesnim učiteljem Jernejem Brenholc.

V vlogi gledalcev

 

Energična plesna zgodba koreografa in scenarista Jurija Batagelja nas je popeljala v 50 leta, na obrobje Brooklyna, kjer se v vrelišču ustvarjalnega talenta srečujejo posamezniki s skupno vizijo: z ljubeznijo do življenja skreirati boljši jutri. Turdionovi smo uživali ob razgibani scenografski podobi, v glamuroznih kostumih, ubranih plesnih korakih ter koreografijah izvrstnih plesnih zasedb.

 

V vlogi gledalcev

Duhovito je plesno zgodbo tkal Domen Valič...

 

 

V vlogi gledalcev

Jernej, Jagoda, Jurij ... v utrinku historičnosti

 

 

V vlogi gledalcev

Prav nepopisno lepo je, ko se stkejo nitke in se porodi želja po skupnem ustvarjanju. Ja,  simpatična in nadvse prijetna Jagoda Batagelj ni bila skopa v idejah povezovanja in mi, nismo prav nič skromno skrivali velike želje po soustvarjanju.

Foto: Nace Pihler
Pripravila: Anita Špes                                                                              

 

Beri naprej ...

Ljubljanski maraton 2017

Ljubljanski maraton je največja tekaška prireditev v Sloveniji, ki jo vsako leto od leta 1996 naprej organizira mestna občina Ljubljana. Prireditev poteka zadnji vikend v oktobru in traja dva dni. V soboto je organiziran srednješolski tek, osnovnošolski tek, Lumpi tek, Fun tek ter promocijski tek za osebe s posebnimi potrebami. V nedeljo pa je glavni dogodek maraton (42km),  tekači pa se lahko udeležijo še polmaratona (21km) in rekreativnega teka (10km), organizirano pa je tudi tekmovanje v disciplini handbike (ročno kolo) na 21km. V soboto, 28.10.2017, so se naši športniki (Peter Kolar, Marjan Šalamun, Vesna Cafuta, Sašo Špoljar, Franci Koren in Tim Premzl) udeležili promocijskega teka OPP, kjer so premagali razdaljo 600m. V nedeljo, 29.10.2017, je rekordno število tekačev maratona, polmaratona in 10km teka preplavilo ulice Ljubljane. Naši fantje (Milan Fašing, Aleš Leskovar, Janez Pernek in Primož Antolič) so v spremstvu Sergeje in Marjete premagali 10km dolgo traso in dosegli odlične rezultate.

 

 

Ljubljanski maraton 2017  Ljubljanski maraton 2017
 Ljubljanski maraton 2017  Ljubljanski maraton 2017

 

Beri naprej ...

Rekreacijski tek v Dragi pri Igu

V soboto, 14.10.2017, je CUDV Draga v sodelovanju z občino Ig letos že devetič organiziral dobrodelno prireditev Rekreacijski tek in pohod ob ribnikih. Prireditve se je udeležilo tudi nekaj znanih obrazov, med njimi naš nekdanji košarkarski igralec in sedanji športni komentator Peter Vilfan. Za ogrevanje pred tekom pa je poskrbel naš nekdanji državni prvak v duatlonu – Klemen Dolenc. Organiziran je bil pohod na 4km po bližnjem hribčku ter tek na 4 in 8 kilometrov. Tim se je prvič preizkusil v teku na 4 kilometre in ga tudi uspešno premagal. Primož, Janez, Milan in Aleš so pretekli 8 kilometrov, Navzet pa se je s Polono podal na 4 kilometre dolg pohod.

 

 

Tek v Igu Tek v Igu
   

Beri naprej ...

3. tek brez meja

V četrtek, 14.9. 2017 smo se tekmovalci atletike udeležili 3. teka brez meja, ki sta ga organizirala CUDV Črna na Koroškem in Delavnica Florijan Globasnica iz Avstrije. Letos je tekmovanje potekalo na nogometnem stadionu v Črni na Koroškem. Tekmovalci so tekmovali v dveh disciplinah.
V teku na 4,5km, katerega so se udeležili Milan Fašing, Janez Pernek ter Primož Antolič z Marjeto Gomilšak in pohodu na 2km, katerega so se udeležili Silva Šeruga, Marjan Šalamun in Nevzet Hadžić s Sergejo Muršič. Janez Pernek nam je v svoji kategoriji, moški med 35 in 50 let, pritekel medaljo. Dosegel je tretji čas. Marjeta je v enaki kategoriji med ženskami pometla z vso konkurenco in osvojila zlato kolajno.

 

Zbiranje na stadionu  Ogrevanje pred tekom Marjeta   Janez
       
 Milan  Primož  Marjan, Nevzet in Silva  Marjeta 1.mesto, Janez 3. mesto

Beri naprej ...

Turdionovci oživljajo staro mestno jedro Maribora

V okviru štiridnevnega festivala ŠpasFest, v organizaciji GIZ-a ,Gospodarsko interesnega združenja Stari Maribor se Turdionovci z društvom Baron predstavljamo in soustvarjamo srednjeveško dogajanje na Glavnem trgu v Mariboru. Letošnji slogan pravi tako; Naj bo Špas, naj bo ples, naj bo ŠpasPles”. Izpeljavo plesnih predstavitev bo sicer potrebno preložiti na prihodnje leto, kajti vreme se je nekoliko poigralo z nami. Deževalo je kot za stavo prav v času namenjenem naši predstavitvi. Uspeli pa smo postaviti v aktivno vlogo naše velike srednjeveške igre in naključne maloštevilne obiskovalce spodbuditi v preizkušanju veščin metanja, natančnega ciljanja, drsenja in hitrostnega reagiranja. V veliko veselje nam je bilo, če smo uspeli vzbuditi vsaj kanček otroške igrivosti in radovednostitudi pri starejših Mariborčanih.

 

Turdionovci oživljajo staro mestno jedro Maribora  Turdionovci oživljajo staro mestno jedro Maribora Turdionovci oživljajo staro mestno jedro Maribora

Beri naprej ...

Koprivnica, sinonim za največji srednjeveški in renesančni spektakel v tem predelu Evrope. Turdionovci v etru dogajanja.

Tretje leto zapored smo Turdionovi pod okriljem društva Baron med tisočerimi kostumiranimi zgodovinskimi liki deležni poustvarjanja avtentičnosti obdobja 15. in 16. stoletja. Celoten prostor renesančnih sten se pretvori v srednjeveško naselje številnih turjakov, taborov, izložbenih rokodelskih »oken«, kostumiranih likov mušketirjev, vitezov, starih obrtnikov, kmetov, krčmarjev…, ki ponuja deset tisočim obiskovalcev edinstveno »pašo za oči«. Bogato, atraktivno dogajanje spremlja tudi srednjeveška glasba v živo glasbenih historičnih navdušencev iz Nemčije in Madžarske, ter pestra gastronomska ponudba starih receptur. Gledalca štiridnevno dogajanje ne pusti ravnodušnega in pestrost dneva ga popelje pozno v noč, ko se naposled barvitost tisočerih dražljajev zvoka in slike prične ob siju bakel in sveč umirjati. Turdionovci smo hvaležni, da smo soustvarjalci tega edinstvenega spektakla. Ponovno smo bili edina skupina oseb z MDR, ki je imela priložnost predstaviti se in soustvarjati dogajanja tako na kraljevem odru, kot aktivno poustvarjati živelj v našem-baronovem taboru. Krepile so se njihove socialne vloge in sprejemale so se odgovornosti za početja. S potrjeno prvinsko potrebo vsakega posameznika po osebnostni potrditvi, so se preizkušali v mnogoterih aktivnostih in socialnih interakcijah, ter ponovno zadovoljni z naborom bogatih, številnih izkušenj zapuščali prizorišče z željo…Koprivnica 2018.

 

Turdionovci v Koprivnici

 

Beri naprej ...

Turdionovci sredi opojno dišeče sivke

Turdionovci smo na povabilo organizatorja Janka Selinška sredi »Štajerske Provanse« bogatili, tokrat s plesno dramsko predstavo Bili so grofje, grofice … bila je glasba in bil je ples zanimiv in pester sobotni utrip dogajanj ob 4. prazniku sivke v Staršah. Vonj opojno dišeče sivke je prežemal in prav mikal, da ga doživljamo v vsej njegovi intenziteti.

 

4. praznik sivke v Staršah  4. praznik sivke v Staršah  4. praznik sivke v Staršah
     
 4. praznik sivke v Staršah    4. praznik sivke v Staršah

Beri naprej ...

Zaključek šolskega leta in uvod v brezskrbno poletje

Prav posebno vznemirljiv je občutek, ko se predstavljaš na odru pred domačim občinstvom. V  novo poimenovani in s tem tudi opremljeni  »kulturni dvorani ZUDV Dornava« smo se Turdionovci z našimi soustvarjalci in predstavo Bili so grofje, grofice…bila je glasba in bil je ples, ter prav posebnim, za ta namen povabljenim gostom predstavili v junijskem dopoldnevu dvakrat. Bil je zaključek šolskega leta učencev programa VIZ in s tem slavnostna podelitev spričeval vsem tistim, ki so zaključevali šolanje. Bila pa je tudi ustvarjana ura namenjena populaciji odraslih oseb. Za njih kot  ena izmed obogatitvenih dopustniških vsebin.


Ob historični predstavi je na odru ob številnih rekvizitih animiral in poskrbel za čudovito  vzdušje performer Matjaž Kekec iz  ZUM Kreative, med drugim tudi  državni prvak v veščinah žongliranja. V tandemu se mu je pri izpeljavi pridružil, naš soustvarjalec, Tomi Gomilšek. Občudovanja in smejoče sproščenosti je bilo na pretek. Doprinesla sta k prepotrebnemu odklopu ob koncu šolskega leta in s tem naredila sproščujoč uvod v čudovite poletne dni.

 

Zaključek šolskega leta 2017 Zaključek šolskega leta 2017   Zaključek šolskega leta 2017
     
Zaključek šolskega leta 2017 Zaključek šolskega leta 2017 Zaključek šolskega leta 2017

Beri naprej ...

Z vlakom v knežje mesto Celje

V mesecu juniju smo se uporabniki VDC Ormož odpravili na izlet z vlakom. Ogledali smo si znamenitosti mesta in uživali v skupnem druženju. 

 

Obisk mesta Celje Obisk mesta Celje   Obisk mesta Celje
     
   Obisk mesta Celje  

Beri naprej ...

Historična skupina Turdion na 11. Srednjeveških dnevih na Blejskem gradu

Res lep in posebno prežemajoč občutek suverenosti je, ko se tvoja prepoznavnost- ime sliši tolikokrat na tako idiličnem mestu kot je Blejski grad. In ko se množici Slovencev pridružijo Hrvati, Japonci, Angleži, Nemci, Italijani, Francozi… no, ne vem od kod ni turistov, bilo jih je neobvladljivo številčno in vsi kot za stavo želijo obiskati Bled in se s fotografiranjem zalezejo v vse pore trenutka,  se zaveš, da se je ime Turdion  na poseben način dotaknilo tudi njih. Se kot kamenček sestavilo v mozaiku »fleša spominov«, ki jih bodo ponesli seboj na vse konce naše poloble.

Te zgodbe socialne vključenosti se ne stkejo kar tako, čez noč. So plod nekajletnega sistematičnega, ciljno usmerjenega dela z jasno vizijo kaj želimo doseči… smo bili edina skupina s posebnimi potrebami, ki se je predstavljala na tako velikem mednarodnem dogodku. In prav s ponosom lahko govorimo o tem, da smo fante in dekleta tudi s pomočjo te vsebine popeljali do jasnega zavedanja svojih znanj in zmožnosti, do  cenjenja vrednot in  ob tem  radosti predvsem dejstvo, da vsebino poustvarjanja historičnosti,  izpeljujejo z velikim užitkom. So jo začutili, se z njo poistovetili in prežela je njihovo telo. Radosti tudi to, da se pozitivna prežetost odraža na tisočerih korelacijah znotraj skupine in posledično seveda na širših socialnih  interakcijah.

Beseda ponosni bo pravšnja… Res smo lahko neizmerno ponosni na njih, kajti z vsem tem naborom pridobljenega suvereno zastopajo Zavod Dornava. Midva z Nacetom,  kot spremljevalca in mentorja historične skupine Turdion, katere pomemben namen je kulturna inkluzija oseb s posebnimi potrebami, zagotovo sva.

 

Skupina Turdion na Bledu Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu 
     
 Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu
     
  Skupina Turdion na Bledu  

Beri naprej ...

Večerni tek čez ptujski grad

V soboto, 10.6.2017, so se naši fantje v večernih urah udeležili tekaške prireditve »Večerni tek čez ptujski grad« s startom in ciljem v Termah Ptuj.

 

Večerni tek čez ptujski grad Večerni tek čez ptujski grad Večerni tek čez ptujski grad
Večerni tek čez ptujski grad   Večerni tek čez ptujski grad

Beri naprej ...

Naši uporabniki na delu v OBI-ju

V mesecu aprilu so po pripravi vseh korakov, naši uporabniki začeli z delom v ptujskem trgovskem centru OBI, kjer so nam nudili vso podporo. Martina in Klementina delata na vrtnem oddelku, Janez  in Aleš pa v skladišču. Z novo dejavnostjo smo v varstveno delovnem centru želeli omogočiti našim uporabnikom večjo izbiro zaposlitve, socialno vključevanje, razvoj socialnih veščin in spretnosti. Ob rednih pogovorih so vsi štirje izražali zadovoljstvo z delom in dobro počutje. Ob delu so pridobili nova znanja in veščine, mi pa smo jim z novo zaposlitvijo omogočili uveljavljanje pravic enakosti ob dejavni udeležbi v družbi.

 

V OBI-ju V OBI-ju V OBI-ju

 

Klementina

V OBI-ju se počutim kot doma.

Martina

Rada opravljam to delo, vesela sem in navajena na novo delo.

Aleš

V Obiju sem spoznal nove ljudi. Najprej me je bilo strah kako nas bodo sprejeli. Zdaj nam vsi sodelavci pomagajo.

Janez

Z veseljem opravljam delo. Rad priskočim na pomoč delavcem v skladišču, Mitju in Gorazdu. Dobro se počutim.

 

 

Izkazalo seje, da je delo v Obiju za naše uporabnike neprecenljiva izkušnja. Potrjujejo nam, da zmorejo veliko več. Dokazujejo, da lahko določena dela in znanja usvojijo z ustrezno podporo. Ponosni smo na njih.

Beri naprej ...

Atletski miting v Mariboru

Regijskim igram v Murski Soboti je sledil še Atletski miting, ki ga je v četrtek, 01.06.2017, organizirala Osnovna Šola Gustava Šiliha Maribor. Tekmovanje je potekalo na Atletskem stadionu Poljane, kjer so se tekmovalci preizkusili v atletskih disciplinah nižjega in višjega nivoja. Rezultat posameznika šteje kot eden od kriterijev za udeležbo na Svetovnih poletnih igrah 2019 v Abu Dhabi-ju.


Naši tekmovalci so se ponovno odlično odrezali.

 

Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017 
       
 Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017
       
 Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017  Atletski miting v Mariboru 2017
       
Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017
       
Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017
       
  Atletski miting v Mariboru 2017 Atletski miting v Mariboru 2017  

Beri naprej ...

24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije

V četrtek, 24.6.2017, so v M. Sobota potekale 24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije, ki jih je organizirala Osnovna šola IV M. Sobota. Tekmovalci so se pomerili v disciplinah atletike, namiznem tenisu, elementih nogometa in elementih košarke.

 

Franci Koren - tek na 100m (1. mesto)  Franci Koren - tek na 100m (1. mesto)  Janez Pernek – met vortexa (1.mesto)  Janez Pernek – met vortexa (1.mesto)
       
 Tim Premzl, Milan Fašing, Janez Pernek in Primož Antolič - štafeta 4x100m (1. mesto)  Nevzet Hadžić – tek na 100m (2. mesto)  Nevzet Hadžić – tek na 100m (2. mesto)  Silva Šeruga – met vortexa (3. mesto)
       
 Silva Šeruga – met vortexa (3. mesto)  Dominik Zelenko – tek na 100m (3. mesto)  Miran Bunc - tek na 50m (3. mesto)  Miran Bunc - tek na 50m (3. mesto)
       
 Milan Fašing – tek na 200m (4. mesto)  Milan Fašing – tek na 200m (4. mesto)  Tim Premzl - tek na 100m (4. mesto)  Tim Premzl - tek na 100m (4. mesto)
       
 Sašo Špoljar  - tek na 100m (4. mesto), Peter Kolar – tek na 100m (5. mesto)  Sašo Špoljar  - tek na 100m (4. mesto), Peter Kolar – tek na 100m (5. mesto)  Aleš Leskovar – tek na 400m  Primož Antolič - tek na 800m
       
 24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije  24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije  24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije  24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije
       
 24. regijske igre Specialne olimpijade Slovenije      

 

Beri naprej ...

Historična skupina Turdion soustvarjala kulturni program

Bila je prireditev ob Dnevu odprtih vrat Biotehniške šole Ptuj in Tedna ljubiteljske kulture 2017 VRT CVETJA IN BESED na posestvu šole na Turnišču.

 

Bilo je povabilo k soustvarjanju programa z dramsko plesno predstavo Bili so grofje, grofice … Bila je glasba in bil je ples na dvorcu Dornava, ravnatelja Marjana Horvata in predsednice ZKD Nataše Petrovič.

 

Turdionovci smo se prav počaščeni  odzvali prijaznemu impulzu in bogatili sobotni dan v historičnem duhu.  Z nami sta srednjeveško dogajanje soustvarjala Tomi Gomilšek, kot lik dvornega norčka, naš že stalni spremljevalec in Roman Štumberger, lik barona in tokratna zamenjava za Janeza Golca.

 

Kot že tolikokrat do sedaj, smo poželi veliko mero občudovanja, navdušenosti in ponovno pustili sled, ki hote ali nehote ustvari pridih pozitivno presenečenih gledalcev, med njimi tokrat  župana, podžupana, ravnatelja in številnih ostalih.

 

Sledila so pristna, navdušujoča povabila gledalcev po bogatenju raznoterih njihovih prireditev, tudi povabilo po zaželenem preživetju naravoslovnega, doživljajskega dneva, na šolskem posestvu.  
Morebiti … ob letu osorej….

Dan odprtih vrat Biotehniške šole Ptuj in Tedna ljubiteljske kulture 2017 VRT CVETJA IN BESED

 Čutiti je bilo prežemajočo pozitivno energijo, čeprav so tokratni napori bili vse prej kot majhni

 

 

Naš Tomi, dvorni norček, s katerim dobi predstava pridih igrivosti Dvorna gospoda in podaniki, vsak pri svojem opravilu <br>Le kaj smo ulovili? Pa poglejmo
     
Dvorna gospoda se zabava tako in drugače…ples Indian Queen, Pickadilla Dvorna gospoda se zabava tako in drugače…ples Indian Queen, Pickadilla Živahen ples Turdion
     
Zgodba se zaključuje…samo še en štartin…in utrujeni so odšli k počitku Poklon navdušenim gledalcem Z županom Milanom Senčarjem in ravnateljem Marjanom Horvatom
     
S podžupanom Gorazdom Oreškom M. Lovrec nas je ob strokovni razlagi popeljal po posestvu – ogled konjušnice, ogled prostorov za predelavo mesa, kisa, destilacije,... M. Lovrec nas je ob strokovni razlagi popeljal po posestvu – ogled konjušnice, ogled prostorov za predelavo mesa, kisa, destilacije,...
     
…nas popeljal po učni poti pegaste sove z dijakom hotelirske smeri, kateremu je servirati kavico sredi gozdička predstavljal velik izziv in užitek, nam pa vzbudil občutek počaščenosti …nas popeljal po učni poti pegaste sove z dijakom hotelirske smeri, kateremu je servirati kavico sredi gozdička predstavljal velik izziv in užitek, nam pa vzbudil občutek počaščenosti Sredi posesti Turnišče…VRT CVETJA in BESED ter historična skupina TURDION
     

Beri naprej ...

Pot ob žici

V soboto, 06.05.2017, je v Ljubljani potekala prireditev Pot ob žici. Pohod po Poti ob žici je bil prvič organiziran leta 1957. Pohod poteka po skoraj 35 km dolgi poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev in je zato dobila ime Pot ob žici. Poleg spomina na osvoboditev Ljubljane (9. maj 1945) je prireditev že s prvo izvedbo želela spodbujati gibanje in zdrav način življenja, kar je njen glavni cilj tudi danes.

 

Pohod je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom saj lahko traso izberejo v dolžini od 3 do 35 kilometrov in si torej razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Del prireditve pa je tudi Tek trojk na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na 3km za osnovne in srednje šole. Gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj. S takšnim načinom tekmovanja želi organizator spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti saj šteje čas kot skupni rezultat trojke tisti, ki ga doseže najšibkejši člen. Zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Z našimi fanti smo sestavili dve trojki in se udeležili 12,5 km trase, ki se je pričela na Stritarjevi ulici, nas popeljala čez Golovec ter končala na Kongresnem trgu.

 

Pot ob žici Pot ob žici   Pot ob žici
     
 Pot ob žici  Pot ob žici  Pot ob žici
     
  Pot ob žici  

Beri naprej ...

Ormoški maraton 2017

V nedeljo, 23.4. 2017, se je v Ormožu odvijal že 16. tradicionalni polmaraton. Teklo se je na 21km, 10km in 5km. Že tretje leto so bili posebej povabljeni vsi tekači Zavodov oz. Centrov za usposabljanje, delo in varstvo po Sloveniji. Aleš in Primož sta se z Anito udeležila 10km teka in si prislužila medaljo.


V sklopu prireditev ob občinskem prazniku je na praznični četrtek, 27.04.2017, občina Markovci letos že tretjič organizirala Markovski mali maraton, imenovan Markoton. Zraven teka na 21km je bil organiziran še tek na 10km, katerega so se udeležili tudi naši športniki – Janez, Aleš in Primož. Rahel dež nas ni odvrnil od teka, na progo nas je pognala pozitivna energija. Ob koncu smo zadovoljni in dobre volje zapustili prizorišče dogajanja v športnem parku Bukovci.

 

Ormoški maraton 2017 Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017 
     
 Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017  Ormoški maraton 2017

Beri naprej ...

Regijske igre MATP

  V soboto, 8.4.2017, so se naši športniki udeležili regijskih iger MATP, ki so potekale v športni dvorani v Slovenski Bistrici. Organizator, OŠ Minke Namestnik-Sonje, je poskrbel, da so se športniki najprej ogreli in razgibali ob taktih glasbene skupine Skater, nato pa so se pogumno preizkusili v aktivnostih na šestih postajah. Sam zaključni program je bil zelo zabaven, saj sta ga popestrila znana animatorja brata Malek.


  Športniki so seveda prejeli medalje, ki jih je podeljevala znana judoistka in zlata olimpijka Urška Žolnir!
Boris, Enej, Filip, Larisa, Maja, Tadej, Tadeja čestitamo! Še posebej pa veljajo čestitke Nini, ki je bila prvič na tovrstnem tekmovanju in se uspešno dokazala!

 

MATP igre

Beri naprej ...

Ogled Zimskih svetovnih iger specialne olimpijade – Schladming 2017

Zimske svetovne igre specialne olimpijade so največje tekmovanje za športnike z motnjami v duševnem razvoju. Zgodijo se, kot vsake olimpijske igre, enkrat na štiri leta. Vsakič jih gosti drug kontinent. Letos je ta čast pripadla Evropi. Med 14. in 25. marcem 2017 jih je gostila avstrijska Štajerska s Schladmingom, Ramsauom in Gradcem. Na treh lokacijah so potekale različne športne discipline. Uradne otvoritve iger se je udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije dr. Maja Makovec Brenčič. Ambasador iger je tudi štirikratni olimpijski prvak v smučarskih skokih Švicar Simon Ammann. Na igrah je seveda sodelovala tudi slovenska ekipa.

 

Ekipa slovenskih olimpijcev Navijači Stanovanjske enote Ptuj, Sožitja Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož
Ekipa slovenskih olimpijcev Navijači Stanovanjske enote Ptuj, Sožitja Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož

 

 

Vsake olimpijske igre pa imajo tudi svojo Olimpijsko vas in olimpijski ogenj.

 

 

Olimpijska vas  Olimpijski ogenj
Olimpijska vas Olimpijski ogenj

 

 

Ravno zaradi pomembnosti iger in relativne bližine prizorišča iger, se nam je zdelo, da je Schladming na dosegu roke in zato navijaški ogled nekdanjih tekmovalcev Zimskih svetovnih iger iz Dornave in njihovih prijateljev ne sme manjkati.

 

Navijaška ekipa iz Stanovanjske enote ZUDV Dornava
Navijaška ekipa iz Stanovanjske enote ZUDV Dornava

 

 

Specialna olimpijada Slovenije je organizirala ogled iger na prizoriščih v Schladmingu v torek, 21. marca 2017. Stanovanjska enota ZUDV Dornava smo se skupaj s prijatelji iz Zveze Sožitje Ormož in OŠ Stanka Vraza Ormož vsak s svojim kombijem odpravili zgodaj zjutraj spodbujat in navijat za naše šampione v Schladming.

 

Pot s kombijem iz ZUDV Dornava v Schladming  Maskota Svetovnih zimskih iger, Avstrija 2017
Pot s kombijem iz ZUDV Dornava v Schladming Maskota Svetovnih zimskih iger, Avstrija 2017

 

 

Obisk iger pa tako za udeležence kot za navijače ni pomenil le tekmovanja, ampak tudi možnost za druženje, navezovanje stikov, tkanje prijateljstev in obujanje spominov. Tako sta naša nekdanja udeleženca Svetovnih zimskih iger Milan Fašing in Janez Pernek  kmalu našla v slovenskem taboru alpskih smučarjev stare prijatelje iz drugih zavodov ali društev v Sloveniji, ki še tekmujejo, z njimi poklepetala, obudila marsikatero anekdoto in spomin na uspeh….nekoč v Ameriki, kjer so tekmovali tudi naši nekdanji olimpijci…

 

Tadej Kramberger, tekmovalec Slovenije v veleslalomu, stanovalec Sožitja Radovljica z Marjeto, Milanom in Janezom
Tadej Kramberger, tekmovalec Slovenije v veleslalomu, stanovalec Sožitja Radovljica z Marjeto, Milanom in Janezom

 

 

Po ogledu veleslalomskih tekem in tekem v deskanju na snegu je napočil čas za odhod v Olimpijsko vas, ogled le te in ogleda podelitve medalj.

 

Schladming-Olimpijska vas; podelitev medalj
Schladming-Olimpijska vas; podelitev medalj

 

 

V poznih popoldanskih urah smo polni vtisov in olimpijskega duha, a prijetno utrujeni »popadali« v naš kombi in se skozi čudovito pokrajino toplega, s soncem obsijanega dne, vrnili domov z željo »po spet«. Da smo Slovenci športniki po duhu tudi pri Zimskih svetovnih igrah  specialne olimpijade, nam pove tudi statistika. Pred štirimi leti, leta 2013, so se specialci za medalje borili na skorajšnjih olimpijskih prizoriščih v Pyeongchangu. 16 slovenskih predstavnikov pa je v domovino prineslo dvajset medalj. Za Slovenijo je letos nastopilo 18 športnikov: sedem alpskih smučarjev, sedem tekačev in štirje krpljarji. Slovenska 18-članska tekmovalna odprava z osmimi spremljevalci se je z iger v Schladmingu vrnila s kar 23 kolajnami, od tega devetimi zlatimi, osmimi srebrnimi in šestimi bronastimi, čeprav so nastopili le v treh panogah je bila konkurenca izjemno hudi Olimpijade se je sicer skupaj udeležilo 2700 tekmovalcev iz 107 držav, ki so tekmovali v veliko različnih športnih panogah. Še posebej ponosen je bil Peter Levanič iz OŠ Gustava Šiliha v Mariboru. S tremi osvojenimi kolajnami v smučarskem teku - dvema zlatima in srebrno - je bil najuspešnejši Slovenec na igrah.

… za zdaj še ni znano, kje bodo naslednje zimske svetovne igre specialne olimpijade, bo pa poletni dogodek v Abu Dabiju … .

 

Schladming
Schladming

 

Na snidenje čez štiri leta!

 

 

 

Beri naprej ...

Medgeneracijsko druženje Ljudske univerze Ormož in ZUDV Dornava DE VDC Ormož

Dne, 1.3.2017 je potekalo medgeneracijsko druženje, ki ga je organizirala DE VDC Ormož. Tema srečanja je bila predstavitev vezenja, ki ga v DE VDC Ormož izvajajo uporabnice:

  • Marjetka Bratuša
  • Branka Sok
  • Martina Škrjanec
  • Klementina Štebih
  • Vanja Zelenik
  • Lucija Meško


Naša dekleta so svoje veščine šivanja zelo dobro predale na mlade ustvarjalce iz OŠ Ormož. Osvojili so stebelni in verižni vbod ter bili zelo zadovoljni. Na koncu so izrazili celo željo po dodatnem srečanju.

   
   
 
   

Beri naprej ...

Turdion na pustu 2017

Kot se maskiranje pritika integriteti tako Ptujčanov kot okoličanov, tudi Turdionovce že četrto leto zapovrstjo, na povabilo 12. princa ptujskega karnevala plemenitega Jakoba Breunerja Markovskega – Janeza Golca, prežema tradicija zakoreninjena daleč nazaj.

Povorka našemljenih meščanov Ptuja ima svoje začetke v daljnem letu 1873. Ponovno se v letu 2013, ob 140. obletnici prve tovrstne povorke na Ptuju, povrne pravo urbano meščansko pustovanje ti. Ptujski mestni pustni korzo.
Postali smo del te tradicije – urbanega pustovanja in se na čudoviti sobotni dopoldansprehodili po ptujskih ulicah in trgih.

Sklepni obred kurentovanja 2017, se je pričel s predajo oblasti 16. princa ptujskega karnevala, Aleša Goričana - Maksimiljan Plemeniti Gregorič nazaj v županove roke in pust se je odpravil na svojo zadnjo pot. Slednje smo tudi letos pred Mestno hišo na Ptuju soustvarjali historična skupina Turdion, tokrat odeta v etnografski lik piceki in društvo Baron.

57. kurentovanje se je tako končalo, z njim pa tudi 26 dni pustnih norčij in možnosti prvobitnega in domiselnega pobega iz tolikokrat prepustega vsakdana.


   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   


Foto: Jože Kosajnč, Marko Pigac, Matej Lebar, Anita Špes

Beri naprej ...