+386 2 754 02 00

Historična skupina Turdion na 11. Srednjeveških dnevih na Blejskem gradu

Res lep in posebno prežemajoč občutek suverenosti je, ko se tvoja prepoznavnost- ime sliši tolikokrat na tako idiličnem mestu kot je Blejski grad. In ko se množici Slovencev pridružijo Hrvati, Japonci, Angleži, Nemci, Italijani, Francozi… no, ne vem od kod ni turistov, bilo jih je neobvladljivo številčno in vsi kot za stavo želijo obiskati Bled in se s fotografiranjem zalezejo v vse pore trenutka,  se zaveš, da se je ime Turdion  na poseben način dotaknilo tudi njih. Se kot kamenček sestavilo v mozaiku »fleša spominov«, ki jih bodo ponesli seboj na vse konce naše poloble.

Te zgodbe socialne vključenosti se ne stkejo kar tako, čez noč. So plod nekajletnega sistematičnega, ciljno usmerjenega dela z jasno vizijo kaj želimo doseči… smo bili edina skupina s posebnimi potrebami, ki se je predstavljala na tako velikem mednarodnem dogodku. In prav s ponosom lahko govorimo o tem, da smo fante in dekleta tudi s pomočjo te vsebine popeljali do jasnega zavedanja svojih znanj in zmožnosti, do  cenjenja vrednot in  ob tem  radosti predvsem dejstvo, da vsebino poustvarjanja historičnosti,  izpeljujejo z velikim užitkom. So jo začutili, se z njo poistovetili in prežela je njihovo telo. Radosti tudi to, da se pozitivna prežetost odraža na tisočerih korelacijah znotraj skupine in posledično seveda na širših socialnih  interakcijah.

Beseda ponosni bo pravšnja… Res smo lahko neizmerno ponosni na njih, kajti z vsem tem naborom pridobljenega suvereno zastopajo Zavod Dornava. Midva z Nacetom,  kot spremljevalca in mentorja historične skupine Turdion, katere pomemben namen je kulturna inkluzija oseb s posebnimi potrebami, zagotovo sva.

 

Skupina Turdion na Bledu Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu 
     
 Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu  Skupina Turdion na Bledu
     
  Skupina Turdion na Bledu  

Nazaj