+386 2 754 02 00

Kulturni program ob slavnostni otvoritvi novih prostorov v DE VDC Ormož prepletajo folklornice in folklorniki

Zraven že omenjene odrske postavitve nastaneta še dve postavitvi, ki prilazujeta različne splete prav z namenom. Bogatiti kulturni program na slavnostni otvoritvi in ob tem pokazati našo izvirnost, ustvarjalnost in sproščenost. Slednjega je bilo tukaj nekoliko manj, kajti pred domačim občinstvom je ponavadi vsaj prvič, najtežje. Ob spremljavi godcev smo odplesali Štajeriš, ki po ljudskem izročilu velja za ples mladih zaljubljencev. Razširil se je iz sosednjih severnih pokrajin in v slovenskem plesnem prostoru dobil pomembno mesto. Eden najstarejših plesov na Štajerskem je Zibenšrit. Le-ta je bil uvod v zadnjo  odrsko postavitev. Da je ples zelo star opozarja sedem korakov, kar naj bi nekdaj imelo magičen pomen. Ljudski ples, pa je bil največkrat povezan z različnimi navadami in s kmečkimi opravili. Kako so se ženske nekoč pogovarjale med luščenjem fižola in kako so se po opravilu odpravile plesat, smo prikazali s plesno zabavo Kosmatača, ki je posebnost prav V Štajerske. Zanjo je značilna velika spretnost plesalca, kajti neobtežena noga se dotakne tal enkrat s prsti, potem s peto, nato še s celim stopalom. Kako so fantje spretni pri plesu s klobuki in kako se vije kača so ob koncu prikazali folklorniki in folklornice : Jani, Franček, Sano, Miran, Stanko, Mirko, Natalija, Marjetka, Klementina, Branka, Valerija in Anita.


Premiera je za nami. Uspelo nam je. Bili smo presrečni in vsak izmed njih ponosen, da je folklornik.

 

10.12.2009, Hollermous Ormož, Folklorniki in godci bogatijo program (godci oblečeni v narodne noše - so tudi člani narodno zabavnega ansambla Osvajalci)      
10.12.2009, Hollermous Ormož, Folklorniki in godci bogatijo program (godci oblečeni v narodne noše - so tudi člani narodno zabavnega ansambla Osvajalci)