Dostopnost spletišča ZUDV Dornava
DOSTOPNOST SPLETIŠČA ZUDV DORNAVA





+386 2 754 02 00
menuimage 1

Turdion na pustu 2017

06.03.2017

Kot se maskiranje pritika integriteti tako Ptujčanov kot okoličanov, tudi Turdionovce že četrto leto zapovrstjo, na povabilo 12. princa ptujskega karnevala plemenitega Jakoba Breunerja Markovskega – Janeza Golca, prežema tradicija zakoreninjena daleč nazaj.

Povorka našemljenih meščanov Ptuja ima svoje začetke v daljnem letu 1873. Ponovno se v letu 2013, ob 140. obletnici prve tovrstne povorke na Ptuju, povrne pravo urbano meščansko pustovanje ti. Ptujski mestni pustni korzo.
Postali smo del te tradicije – urbanega pustovanja in se na čudoviti sobotni dopoldansprehodili po ptujskih ulicah in trgih.

Sklepni obred kurentovanja 2017, se je pričel s predajo oblasti 16. princa ptujskega karnevala, Aleša Goričana - Maksimiljan Plemeniti Gregorič nazaj v županove roke in pust se je odpravil na svojo zadnjo pot. Slednje smo tudi letos pred Mestno hišo na Ptuju soustvarjali historična skupina Turdion, tokrat odeta v etnografski lik piceki in društvo Baron.

57. kurentovanje se je tako končalo, z njim pa tudi 26 dni pustnih norčij in možnosti prvobitnega in domiselnega pobega iz tolikokrat prepustega vsakdana.


   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   


Foto: Jože Kosajnč, Marko Pigac, Matej Lebar, Anita Špes

Pojdi nazaj