+386 2 754 02 00

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

Multimedijski literarni dogodek v VDC Maribor je prostor srečanja ponovno napolnil s prijetno, uka željno energijo ljubiteljev literature in sproščenega druženja. Izkušnja povezanosti, izmenjave mnenj ter občutka pripadnosti ostaja še vedno izjemno živa.

Multimedijski literarni dogodek v VDC Maribor je prostor srečanja ponovno napolnil s prijetno, uka željno energijo ljubiteljev literature in sproščenega druženja. Izkušnja povezanosti, izmenjave mnenj ter občutka pripadnosti ostaja še vedno izjemno živa. Osrednja gosta tokratnega srečanja sta bila Stane Kocutar, novinar na RTV Slovenija, geograf in zgodovinar, skrbnik Stare trte v Mariboru ter Ksenija Trs, ki že tri desetletja živi svojo »potujočo štorijo« kot potujoča knjižničarka Mariborske knjižnice in je avtorica knjig, prvenca Kdo se boji črnega moža ter knjige Potujoči utrinki.

Globoka vez se je tekom dveh let delovanja Centra Nova pot stkala med potujočo knjižničarko Ksenijo ter številnimi uporabniki in tudi zaposlenimi. Velika zahvala gre prav Kseniji, da se bibliobusna kolesa ustrežljivo vsak mesec ustavijo tudi na našem dvorišču in da postajajo posamezniki pravcati knjižni molji. Humorne spodbude, topli objemi, darežljivi zaboji polni revijalnega tiska in knjig spodbujajo na poti bralne kulture.

Pisan mozaik potujočništva nam je tekom tokratnega druženja odstiral številne zgodbe, potujoče utrinke. Razodeto nam je bilo, kako s srčnostjo, optimizmom in humorjem »potujočniki« peljejo svoje poti. Le te so se izpod spretnih besed povezovanja Staneta dotikale prisotnih.

Ob prezentaciji nas je Stane popeljal tudi v predstavitev Ksenjinega prvenca Kdo se boji črnega moža in Ksenija nam je naposled razkrila skrivnosti Stanetovih zaslug za njegovo letošnjo pridobitev Zlatega grba mesta Maribor.

Zavedanje, kako pomembno je širiti bralno kulturo ne samo zaradi edukativne vrednosti, kognitivnih stimulacij, kot pomoč v ustvarjanju, v sprostitvi in užitku, v sočutju in osebni rasti temveč tudi zaradi bogastva povezovanja med ljudmi, je bilo še kako prisotno. Uporabniki s pridobljeno možgansko poškodbo so slednje izražali tudi v izpovedni vsebini po dogodku.

S hvaležnostjo zremo v centru Nova pot na skupaj prehojeno tako izobraževalno kot navdihujočo izkušnjo potujočega knjižničarstva in z njim povezanih dogodkov. Slednje plemeniti in sreči slehernega, ki si želi vstopa v tovrstne interakcije.

ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH
     
ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH   ZGODBE O LJUDEH IN KNJIGAH

 

Nazaj