+386 2 754 02 00

Premiera dokumentarnega filma Kje smo doma?

S premiero dokumentarnega filma Kje smo doma? ter z razstavo fotografij in skulptur se nam bo 12. 10.2023 v mariborskem IZUM-u predstavil Zavod Dornava. Institut informacijskih znanosti Maribor (IZUM) bo 12. oktobra ob 18. uri gostil dogodek z naslovom TU SMO DOMA, ki ga ob svoji sedemdesetletnici delovanja prireja Zavod za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marjana Borštnarja Dornava (Zavod Dornava, ZUDV Dornava).

Zavod Dornava bo svoje delovanje in temeljna problemska področja predstavil v dokumentarcu, ki ga je režiral režiser Rudi Uran. Na premieri dokumentarnega filma z naslovom KJE SMO DOMA? bomo lahko vsaj delno vstopili v svet "drugačnih". Da lahko čim kvalitetneje živijo, jim pomaga srčno osebje, ki skrbi za njihovo nego, izobraževanje, ustvarjanje in fizične aktivnosti. Zadnja leta se veliko govori o deinstitucionalizaciji, kar pomeni, da bi ljudi s posebnimi potrebami izselili iz zavodov. Ob tem se porajajo številna vprašanja: Ali bi varovanci Zavoda Dornava lahko živeli sami? Kaj njim pomeni institucionalno varstvo oziroma oskrba? Ali smo drugi, ki tovrstne oskrbe ne potrebujemo, pripravljeni na njihov prihod v naše okolje? Na vse to nam v dokumentarcu poskušajo odgovoriti zaposleni in uporabniki ZUDV Dornava.


V filmu sledimo pripovedi – zgodbi, ki sta jo ustvarila režiser in scenarist, fotografije, ki so razstavljene v galeriji IZUM, pa nam podajajo zamrznjeni trenutek v času, ki ponuja lasten uvid in razumevanje ujete podobe. Na fotografski razstavi so predstavljeni portreti iz vsakodnevnega življenja znotraj in zunaj zavoda. Iskreni pogledi, smeh in iskrice v očeh pričajo o zadovoljstvu uporabnikov, ki jim ga s svojim požrtvovalnim delom vsakodnevno pričarajo vsi zaposleni Zavoda Dornava. Da ne gre samo za preživetje, ampak za kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa, priča tudi razstava kiparskih del, plastik varovancev, s katerimi so ob pomoči mentorja poustvarili dornavske pritlikavce, ki so nekoč krasili Neptunov vodnjak na vrtu baročnega dvorca Dornava, kjer se je zgodba Zavoda Dornava začela. Častna pokroviteljica dogodka je predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki bo zbrane tudi nagovorila.

Nazaj